VOOR (EX)KANKERPATIËNTEN, CHRONISCH ZIEKEN EN MANTELZORGERS
ROUWZORG KANAALZONE - Algemene laagdrempelige Rouwzorg. Hieraan zijn geen kosten verbonden
BELEIDSPLAN 2020 – 2024
INLEIDING
Voor u ligt het derde beleidsplan van Stichting het Steunpunt. De Stichting is opgericht in augustus 2007 als inloophuis voor kankerpatiënten.
De snel veranderende zorg en de kleine regio betekende ook een andere kijk op het aanbod binnen het inloophuis. Het bestuur heeft de mening van de gast daar zwaar in mee laten tellen. In oktober 2007 heeft men een aantal activiteiten opgestart. Al snel bleek dit succesvol en heeft men het aanbod uitgebreid. Ook heeft men de doelgroep met chronisch zieken uitgebreid.
De afgelopen jaren is het aantal gasten sterk toegenomen. Het bestuur is blij dat het aantal vrijwilligers op de werkvloer voor begeleiding en ondersteuning daarbij geen probleem is geweest. Het streven is wel om vrijwilligers te zoeken op het gebied van donatie-en fondsenwerving. Op het gebied van ondersteuning en begeleiding is er een sterke toename. Voor dit onderdeel is inmiddels een werving gestart.
Inmiddels zijn we het enige inloophuis in de regio voor kankerpatiënten en chronisch zieken, met een uitgebreid aanbod. Ons werkgebied blijft de Kanaalzone. Dit wil niet zeggen als er een aanmelding komt van oost of west Zeeuws Vlaanderen, dat wij dit weigeren. Maar we zijn niet actief in deze regio’s. Het is jammer dat de gemeente nog steeds niet het belang van een inloophuis inziet, terwijl dit in den lande wel anders is. Hier is men een gesprekspartner in beleid. Wij zien dit voor de gemeente als een gemiste kans. Binnen onze organisatie is er kennis, professionaliteit en ervaringsdeskundigheid, die terdege gemist wordt bij de welzijnsorganisatie aan Z op dit gebied. Het Steunpunt is werkzaam op vele terreinen binnen de WMO.
We hebben een sterk netwerk opgebouwd en nemen deel aan internationale projecten (bijvoorbeeld werk en kanker, Over Leven met kanker)
De komende beleidsperiode zal zich vooral kenmerken door verdere bezuiniging in de zorg, de eigen bijdrage en de verschuiving van problemen bij de doelgroep. Hierdoor zal er een nog grotere druk komen te liggen op het aanbod van het Steunpunt en Rouwzorg Kanaalzone.
Vol vertrouwen gaan we de toekomst in, dankzij ons team!!
Ingrid Wojtal – voorzitter het Steunpunt
Rouwzorg Kanaalzone
VISIE
Het aantal nieuwe patiënten met kanker stijgt. De zorgvraag zal daardoor toenemen, ook op het gebied van de ondersteuning en begeleiding van de (ex) kankerpatiënten en chronisch zieken. Stichting het Steunpunt ziet hier een belangrijke taak weggelegd en zal inspringen op de specifieke vraag van de doelgroep.
MISSIE
Stichting “het Steunpunt” Terneuzen is een vrijwilligersorganisatie die ondersteuning en begeleiding biedt aan (ex)kankerpatiënten, chronisch zieken en mantelzorgers. De speerpunten zijn: het leveren van deskundigheid met de gast centraal
samen sterk
transparante en open communicatie
Dit geldt voor alle leeftijdscategorieën. Het werkgebied omvat Zeeuws Vlaanderen.
DOELSTELLING VAN “HET STEUNPUNT” TERNEUZEN
Het doel is:
begeleiding bij het verwerken van het ziekteproces, de
behandelingen en restverschijnselen (vermoeidheid)
het geven van aandacht en het bieden van een luisterend oor
het verstrekken van informatie en voorlichting zonder sturend advies
individuele-en groepsactiviteiten gericht op verwerking, ontspanning en het vergroten van de zelfredzaamheid
verlies-en rouwverwerking
huisbezoeken
bemiddeling bij aanvullende (professionele) ondersteuning
op verzoek aanwezig zijn bij (slecht nieuws) gesprekken
hulp bij reïntegratietrajecten
begeleiding bij het oplossen van financiële problemen
het verzorgen van lezingen, presentaties en themamiddagen
het uitbrengen van een maandelijkse nieuwsbrief
internetsite en Facebook account
De Stichting “het Steunpunt” Terneuzen:
werkt samen met partijen binnen de zorgketen
waarborgt de privacy van de gasten
heeft goed getrainde teamleden
N.b.: vrijwilligers zijn bij Stichting het Steunpunt teamleden
STURING EN STRUCTUUR
“Het Steunpunt” heeft zelfsturende teams. Dat wil zeggen dat de teamleden verantwoordelijk zijn voor het onderdeel waar zij aan verbonden zijn. Zij verzorgen de intake, inhoud en afrekening van dit onderdeel. Er wordt verantwoording afgelegd aan het bestuur, middels een gezamenlijke vergadering. Hierin is ook ruimte voor het delen van kennis en ervaring. Indien nodig kan men ten allen tijde supervisie aanvragen.
HET BESTUUR
Bij de oprichting is bepaald dat:
het bestuur zal bestaan uit teamleden, zodat men weet wat er speelt op de werkvloer en binding heeft met de Stichting. Het bestuur is eindverantwoordelijk, denkt strategisch en zorgt voor continuïteit. Het bestuur bestaat uit vijf leden, onder wie de voorzitter, secretaris en penningmeester. De penningmeester maakt geen deel uit van de werkvloer.
Voorzitter: Ingrid Wojtal
Secretaris: Freddy de Burger
Penningmeester: Willy van Puyvelde
Bestuurslid Mena Martens – de Jonge
TEAMLEDEN
Alle teamleden werken op vrijwillige basis. Bij de oprichting is bepaald dat er geen enkele uitzondering gemaakt zal worden.
MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN
Landelijk gezien is er een stijgende lijn in het aantal patiënten met kanker.
Met name in de regio Zeeuws Vlaanderen zal de stijgende lijn duidelijk merkbaar zijn. Door de steeds betere behandelmethoden overleven ook meer mensen en zal de zorgvraag toenemen. Vanuit het bezuinigingsoogpunt zal door de (lokale) overheid gesneden worden in de professionele zorg. De rol die “het Steunpunt” kan spelen, is van groot belang op psychosociaal gebied. Dit kan zowel preventief zijn, begeleidend en ondersteunend. De taken die de teamleden vervullen dragen bij aan een verbetering van de kwaliteit van leven bij de bezoekers c.q. hulpvragers.
FINANCIËN
“Het Steunpunt” met “Rouwzorg Kanaalzone” is een vrijwilligersorganisatie. Om onze jaarplannen te kunnen realiseren, zijn financiële middelen nodig. Wij zijn afhankelijk van subsidies, fondsen en donaties.
De komende jaren worden er acties ondernomen om de financiële positie van “het Steunpunt” veilig te stellen:
- uitgebreide PR t.b.v. het verkrijgen van donaties
- aanvragen subsidies
- fondsenwerving
- kwalitatief hoog aanbod
- samen met de Pit organiseren Benefietconcert
-facilitering in natura
FACILITERING
Het bestuur van het Steunpunt is op zoek naar een ruimte in een verpleeg of verzorgingshuis,
of een vrijstaande school, die om niet beschikbaar gesteld zou kunnen worden.
Netwerk
“het Steunpunt “streeft ernaar samen te werken met (patiënten)verenigingen binnen en buiten de regio, de krachten te bundelen en ervaringen te delen. Om de eenheid binnen dit netwerk te verstevigen wordt er in gezamenlijkheid 1 of 2 keer per jaar een welzijnsmarkt georganiseerd. Dit geldt ook voor de Rouwzorg Kanaalzone.
Kwaliteit
“het Steunpunt” streeft ernaar de kwaliteit van het aanbod zo hoog mogelijk te houden.
Dit houdt in dat de juiste persoon op de juiste plek terecht komt. Het teamlid op het gebied van reïntegratie en begeleiding bij financiële problemen is hierin opgeleid.
ACTIVITEITEN
CREATIEF MET PASTEL
De middagen staan onder leiding van Loes Minneboo
Er wordt gewerkt pastel. Kennis van tekenen en schilderen is niet nodig. Je vrij voelen en het gewoon laten gebeuren levert verrassende werkstukken op. Tijdens het tekenen komen vaak emoties los. Indien gewenst krijgt de deelnemer de kans hierover de praten. Privacy is hierbij geborgd.
CRYPTOGRAMMEN OPLOSSEN
Deze activiteit staat o.l.v. Nikki Vaas. In een groep worden de cryptogrammen opgelost.
QUILTEN
Onder leiding van Willeke van Toorn, met ondersteuning van Mena Martens – de Jonge. Elke vierde maandag.
CREATIJD
Onder leiding van Matty de Jager met ondersteuning van Magda Duysserinck.
Bij deze activiteit wordt steeds een ander thema en ander materiaal genomen.
TEKENEN
Onder leiding van Mieke Neyt.
Elke eerste maandag. Deze workshop is bedoeld voor beginners en gevorderden.
KAARTJES MAKEN
Onder leiding van Saar den Dekker, met ondersteuning van Christine van Doorn.
BREI EN HAAKCAFÉ
Elke tweede en vierde dinsdagochtend wordt een brei en haakcafé georganiseerd
Onder leiding van Matty de Jager en Evelien Ras.
De opzet is om gezellig samen te haken en te breien met een praatje en een bakje koffie/thee.
SMARTLAPPENKOOR
In 2009 is het smartlappenkoor opgericht. De begeleiding is in handen van Walter Dobbelaar, accordeon. Zingen is de beste therapie voor de gezondheid. De nadruk van deze avond is saamhorigheid, sociale contacten en gezelligheid. Elke derde donderdagavond.
ADVISERING RE-INTEGRATIE EN EVENTUELE FINANCIËLE CONSEQUENTIES BIJ ZIEKTE
Op verzoek helpen wij bij het maken van plannen, of het opstellen van doelen, ondersteunen wij in de contacten met het Uwv, bedrijfsarts, werkgever, uitgaande van de eigen regie en mogelijkheden. (Pieter van Nieuwenhuijzen)
FOLDERS, BROCHURES, NIEUWSBRIEVEN
Informatievoorziening is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden.
De informatievoorziening wordt gegeven doormiddel van folders, nieuwsbrief en thema-avonden. Informatievoorziening leidt meestal tot één of meerdere gesprekken. Dit geldt ook voor Rouwzorg Kanaalzone.
Maandelijks brengt “het Steunpunt” ook een Nieuwsbrief uit voor de doelgroep, geïnteresseerden en partners in de zorgketen. Presentaties worden gegeven op aanvraag.
ROUWZORG KANAALZONE
Rouwzorg Kanaalzone staat voor een laagdrempelige en kwalitatief hoge rouwbegeleiding voor (jong) volwassenen. De rouwzorg kan aangeboden worden één op één.
Het Steunpunt springt in op de snel veranderende samenleving. Daarnaast kan men een beroep doen op een onafhankelijke ondersteuning voor aanvraag voorzieningen en bezwaar.
Voor de activiteiten wordt een kostendekkende bijdrage gevraagd. De ondersteuning en begeleiding wordt kosteloos en laagdrempelig aangeboden. Dit geldt voor het Steunpunt en Rouwzorg Kanaalzone.
Ingrid Wojtal
Stichting het Steunpunt en Rouwzorg Kanaalzone
E: hetsteunpuntterneuzen@hotmail.com
Rouwzorg-kanaalzone@outlook.com
www.het-Steunpunt-Terneuzen.com
KvK: 22065049
RSIN: 8183.64.981
Bankrek. : NL32 RABO 0114 8871 52